Посета хидроелектрани ,,Зворник“

 

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

 

ХЕ „Зворник“   је прва хидроелектрана која се градила на Дрини. Подигнута је на 93. километру од ушћа Дрине у Саву. Изградња је започела  1948 године. Првих година градње радници су радили крампом и лопатом и поред недостатка потребне грађевинске механизације завршили у оптималном року- за седам година. Свечано је пуштена у рад 1955. године. Подизањем бране  створено је вештачко језеро дужине 25 километара. Брана је  висока 42 метра а дужина је око 160 метара. По количини утрошеног материјала и својим димензијама Хидроелектрана је за то време била право градитељско чудо. Железничари су довукли разног материјала за брану који би илустративно стао у композицију дугу преко100 километара.
Брана има осам преливних поља за пропуштање сувишних вода, слапиште дужине 32м за умиривање енергије воде која се прелива, а обезбеђена је и са 4 темељна испусна тунела за пропуштање речног наноса и вишка воде.
Са десне стране у брани је тунел дуг 125 м и широк 2,5м који служи за пропуштање балвана. На левој страни бране је изграђена рибља стаза, укупне дужине 160 метара, чиме се води рачуна о риби која из река Дунава и Саве улазе у Дрину а за време мрешћења допиру чак до њених изворишта.
Комплетно управљање Хидроелектраном је аутоматизовано и врши се из Разводног постројења, које је смештено 600м даље од бране.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s